Gezondheid bij vrouwen

Onze praktijk heeft en had veel vrouwelijke dokters. Mogelijk één van de redenen waarom we ook veel vrouwen als patiënt hebben. Er is veel expertise op gebied van gezondheid bij vrouwen in de praktijk. We hebben veel ervaring met:

  • Anticonceptievragen.
  • Spiraaltjes plaatsen/verwijderen.

Het plaatsen van een spiraaltje (IUD)

Het plaatsen van een spiraaltje, zoals het koperspiraal of de Mirena, kan prima bij de huisarts plaatsvinden.
Nadat de vrouw op de onderzoeksbank heeft plaatsgenomen, wordt een eendebek (speculum) ingebracht zoals dat ook bij het maken van een uitstrijkje of gynaecologisch onderzoek gebeurt.
Hierna wordt de lengte van de baarmoeder met een staafje (sonde) opgemeten. Dit is soms licht gevoelig. Hierna wordt het spiraal met een inbrenghuls ingebracht. De inbrenghuls wordt verwijderd en de draadjes afgeknipt. Het inbrengen van de spiraal wordt meestal als een weeige pijn ervaren maar is gelukkig van korte duur. De draadjes zijn diep vaginaal voelbaar. U kunt die dag licht vaginaal bloedverlies hebben. Na 1 maand volgt meestal controle of de spiraal goed zit. Hierbij wordt met een eendebek kort gekeken, verder gebeurt er niets.  


  • Implantatiestaafje plaatsen/verwijderen.
  • SOA-gerelateerde vragen.
  • Het urineweg/vaginale vragen.
  • Baarmoederhalsuitstrijkjes-spreekuur: Uitstrijkjes (in het kader van het bevolkingsonderzoek) worden verricht op maandag van 15.30 tot 16.00 uur en op vrijdag van 08.30 tot 09.00 uur. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij onze assistente Claudia. Als u dat wenst, kunt u ook altijd op een ander tijdstip terecht.